undefined
00:00:00
Terve ja tervetuloa mukaan. Tänään pureudutaan yhteen fitness-maailman puhutuimmista aiheista, eli kisaviikon vesimanipulaatioon. Jeps, se on kyllä kestosuosikki. Joo. Meillä on tässä lähteenä tieteellisiä artikkeleita ja sit vähän fysiologian oppikirjaa. Käydään läpi, mitä ne kertoo tästä hommasta, erityisesti valmentajan näkökulmasta. Eli mitä siellä kehon sisällä oikein tapahtuu? Just se. Eli suoraan asiaan, miksi tätä nesteillä pelaamista ylipäätään harrastetaan? Tavoitehan on kaikilla selvä, eikö? No joo, halutaan se mahdollisimman kireä ja täyteläinen paketti lavalle, lihakset esiin ja nesteet pois sieltä nahan alta. Aivan. Mutta heti kärkeen, lähteet tuntuu sanovan, että tämä ei ole mikään ihan simppeli juttu, ja se miten just sun kroppa reagoi. Niin, se on tosi yksilöllistä. Ei ole yhtä kaavaa kaikille. Okei, no. Miten se keho sitten toimii, tämä nestetasapaino? No periaatteessa keho pyrkii aina tasapainoon, eli homeostaasiin. Munuaiset on tässä ihan keskiössä.
00:01:08
Ne säätelee sitä veden ja suolojen poistumista. Juuri näin. Hormonit ohjaa sitä. ADH, eli antidiurettinen hormoni, vähentää veden eritystä. Ja sitten aldosteroni säätelee natriumin takaisinottoa. Ja vesihän seuraa natriumia, eikä niin? Nimenomaan. Natrium on se pääjohu siinä. solun ulkoisen nesteen määrän säätelyssä. Ja tämä järjestelmässä on tosi hieno varamen ja pyrkii tavallaan vastustamaan just niitä nopeita muutoksia, mitä ehkä yritetään saada aikaan. Eli ei voi vaan vetää tulppaa pohjasta ja tyhjentää kehoa nesteistä. Haha, ei ihan. Keho pistää hanttiin. Selvä. No mutta miten siihen lihaksen ulkonäköön vaikutetaan fiksusti? Lähteessä oli puhetta hiilihydraateista. Joo, ja se onkin kiinnostava ja tutkitumpi keino. Yhdessä tapaustutkimuksessa, se oli Eskalanten 2021, niin havaittiin, että kun hiilareita ensin rajoitettiin tosi alas. Montako päivää? Kolme päivää alle 50 grammaa. Ja sen jälkeen tankattiin pari päivää reilusti yli 450 grammaa päivässä. Niin mitä tapahtui?
00:02:15
Niin lihasten paksuus kasvoi ihan ultra-aineella mitattuna. Se johtuu siitä, että lihasten glykogeenivarastot täyttyy. Ja glykogeeni sitoo vettä. Just näin. Se sitoo vettä nimenomaan sinne solun sisälle. Ja se tekee lihaksesta täyteläisemmän näköisen. Superkompensaatio on se termi. Okei. Eli hiilaritankkaus toimii lisäämällä nestettä lihaksen sisään. Entä sitten perinteisemmät jutut? Velenjuonin vähentäminen tai lopettaminen ja suolojen kanssa kikkailu? No. Tässä tullaan siihen ehkä yllättävimpään juttuun näissä lähteissä. Ne ei itse asiassa anna mitään selkeitä, siis näyttöön perustuvia ohjeita tällaiselle radikaalille veden tai natriumin manipuloinnille. Ai ei vai? Aika moni tuntuu kuitenkin tekevään sitä. Joo, mutta nämä lähteet korostaa enemmänkin sitä, miten monimutkainen se Kehon nestetasapainon säätely on. Miten kaikki vaikuttaa kaikkeen? Se Gaiton ja Hallin fysiologian kirja varmaan painottaa just tätä. Kyllä, sitä kompleksisuutta. Ja ne kehon omat mekanismit pyrkii kompensoimaan niitä äärimmäisiä yrityksiä.
00:03:25
Se voi jopa kääntyä itseä vastaan. Okei. Ja lisäravinteet. Kreatiini, kofeiini. Niilläkin on vaikutusta nestetasapainoon, se on hyvä tiedostaa kyllä. Kreatiini lisää solun sisäistä nestettä ja kofeini taas on diureettia ainakin akuuttisti. Selvä, tämä on tärkeä pointti. Näyttöä niille yleisimmille vesitempuille ei siis näistä lähteistä löydy. Joten miten sä valmentajana tai kisaajana voit hyödyntää tätä tietoa? Mitä kannattaa tehdä ja mitä ei? No joo, jos vedetään yhteen näiden lähteiden pohjalta. Teh näin. Keskity niihin keinoihin, joilla on tutkimusnäyttöä lihasvolyymin lisäämiseksi. Eli harkittu hiilihydraattien superkompensaatio. Muista se Eskalanten tutkimus. Eli täytetään ne glykokeenivarastot ja saadaan sitä kautta nestettä solun sisään. Juuri se. Sitten toinen. Teh näin. Hyväksy se yksilöllisyys. Seuraa tarkkaan, miten just sun tai sun valmennettavan keho reagoi. Joo, dokumentoi ja opi. Se, mikä toimii bikinikisaajalle, ei välttämättä toimi raskaan sarjan kehorakentajalle. Nimenomaan eri lajit, eri sarjat, eri ihmiset.
00:04:39
Sitten vältä tätä. Älä luota sokeasti lisäravinteisiin, joiden tehosta ei ole kunnon näyttöä. Se toinen Eskalanten artikkeli 2023 muistutti tästä. Älä lähde toteuttamaan mitään äärimmäisiä, siis tutkimattomia strategioita, varsinkaan veden ja suolan kanssa. Ilmen, että sä oikeasti ymmärrät sen fysiologian taustalla. Koska riskit voi olla suuremmat kuin hyödyt. Ja lähteet ei anna niille tukea. Just näin. Kehon nestetasapaino on elintärkeä. Pysy siinä, mikä on perusteltua. Selkeää. Eli yhteenvetona voisi sanoa, että unohdan ne taikatemput. Onnistunut viimeistely vaatii fysiologian ymmärrystä ja sitä, miten just sun keho toimii. Kyllä. Enemmän tarkkaa säätöä ja kehon kuuntelua kuin mitään radikaalia. Agressiivinen manipulointi ilman ymmärrystä on riski terveydelle ja voi pilata sen kisakunnon. Niinpä. Tarkkuus ja tieto, ne on valmentajan työkalut. Aivan. Ja kyllä mietityttämään, että jos ne kehon omat järjestelmät kerran pyrkii vastustamaan tätä manipulointia. Niin onko se tavoite lopulta yrittää väkisin huijata niitä vai opetella työskentelemään niiden kanssa tosi tarkasti? Hyvä kysymys. Joo. Hei, jos sä haluat syventää sun osaamista just näistä aiheista ja oppia lisää näyttöjen perustuvasta valmennuksesta, niin lisätietoa löytyy IFBB Nordic Academyn Personal Trainer ja Advanced Nutrition kursseilta. Ja laajemmin tätä aihetta ja sen fysiologiaa käsitellään sitten siellä IFBB Master Coach-ohjelmassa. Juuri näin. Kiitos kun olit kuulolla.