undefined
00:00:00
Tervetuloa taas mukaan meidän syväluotaukseen. Tänään meillä on aiheena juttu, joka usein jää vähän sinne fitnesskisojen jälkimaininkeihin piiloon. Niin just. Mutta on itse asiassa ihan älyttömän tärkeä. Kilpailun jälkeinen palautuminen. Jos oot just käynyt lavalla tai ehti suunnittelet sitä, niin varmasti mietit, että mitä ihmettä sen jälkeen tapahtuu. Joo. Meillä on tässä pohjana IVFP Nordic Academin Master Coach-ohjelman materiaalia. Ja katsotaan vähän, miksi tämä vaihe on niin Juuri näin. Tosi moni keskittyy ihan täysillä siihen kisadietin ja treeniin, mutta sitten unohtuu, että se palautuminenkin vaatii ihan yhtä lailla suunnitelmaa. Eli se ei ole vain jotain löysäilyä? Ei todellakaan. Se ei ole mikään hengähdystauko, vaan ihan strateginen jakso. Se luo pohjaa sille tulevalle kehitykselle ja myös ihan pitkän aikavälin terveydelle. Tämä on enemmän kuin vaan vähän rennompaa kautta, niin kuin sanoit. Okei.
00:00:53
Mutta just tämän nyt sitten jotenkin sivuttaa tai ajattelee, että no se oli siinä. Mitä riskeillä siinä piilee? On se vaan sitä, että vähän väsyttää? No valitettavasti ne seuraukset voi olla paljon pahempia. Ei puhuta mistään ohimennevästä väsymyksestä, vaan ihan pitkittyneestä uupumuksesta. Ai jaa. Joo. Ylikuntotilan riski kasvaa, loukkaintumisherkkiis nousee ja pahimmillaan voi menettää sitä vaivalla hankittua lihasmassaa. Huhu. Keho ja mieli on ollut ihan äärirajoilla siinä kisadietin lopussa. Ja ne fysiologiset muutokset on merkittäviä. Hormonitasot testosteroni, estradioli, ne kilpirauhashormonit T3 ja T4, ne voi olla tosi matalalla. Ja samoin leptiini, se kylläisyyshormoni. Mutta sitten taas stressihormoni, kortisoli, saattaa olla tosi korkealla. Okei, eli keho on vähän niin kuin sekaisin koko hommasta. Entäs se aineenvaihdunta? Mainitsit senkin. Miten se käyttäytyy? Se hidastuu. Ihan selvästi. Erityisesti se lepoaineenvaihtuna, RMR. Eli se, paljonko sä kulutat energiaa ihan vaan olemalla.
00:02:02
Joo. Tätä kutsutaan adaptiiviseksi termogeneesiksi. Keho pyrkii säästämään energiaa sen tiukan jakson jälkeen. Ja varastoimaan sitä tehokkaammin. Aivan. Se kuuluisa säästöliekki. Juuri se. Ja siksi, niin kuin tässä IFBB-materiaalissakin korostetaan, sen palautumisvaiheen tavoite on nimenomaan näiden toimintojen eli hormonien ja aineenvaidunnan hallittu normalisointi. Eli ei mitään kaotista mättämistä tai treenin lopettamista seinään. Ei missään nimessä. Juuri päinvastoin suunnittelemallisuutta. Okei. Tämä fyysinen puoli kuulostaa jo aika vaativalta, mutta sitten se henkinen jaksaminen. Se tuntuu monelle olevan se kaikkein vaikein pala kisan jälkeen. Se on, joo, todella yleistä. Se kisojen jälkeinen tyhjyys tai joku post-competition blues, se voi iskeä tosi kovaa. Miten se ilmeni? No voi olla mielialan vaihtelua, ahdistusta ja erityisesti ne haasteet sen oman kehonkuvan kanssa, kun se kisakirjoitus väistämättä katoaa. Niin, se pehmeneminen. Juuri se. Ja motivaatio treenaamiseen voi olla ihan hukassa.
00:03:15
Tässä kohtaa se henkinen työ on tosi tärkeetä. Pitää hyväksyä, että keho ei voi eikä sen kuulukaan pysyä siinä kisakunnossa. Mutta se painonnousu voi ahdistaa. Kyllä, mutta se hallittu painonnousu, yleensä joku 5-10 kiloa siihen lähtötason nähden, se on paitsi normaalia, myös ihan fysiologisesti välttämätöntä, että ne toiminnot palautuu. Se ei ole mikään epänonnistuminen. Ja tässä kohtaa se hyvä valmennus varmaan astuu kuvaan aika isosti. Onko se vaan tsemppausta vai mitä se konkreettisesti on? Paljon paljon muutakin kuin tsemppausta. Hyvä valmentaja hymmärtää tämän koko paletin, sen fysiologian ja psykologian. Joo. Niin kuin IFBB-materiaalissakin opetetaan, valmentaja osaa suunnitella se ruokavalion ja treenin nousujohteisesti niin, että keho palautuu turvallisesti ja se aineenvaihdunta saadaan taas käyntiin. Okei. Ja osaa tunnistaa niitä varoitusmerkkejä, jos vaikka hormonitoiminta ei lähde käyntiin tai mieli on tosi maassa ja ohjata sitten eteenpäin.
00:04:21
Selvä. Mutta se kaikkein tärkein viesti urheilijalle on se, että tämä ei ole hukattua aikaa. Tämä on välttämätön investointi tulevaan kasvuun, sekä fyysisen että henkisen. Eli ilman tätä perustaa se seuraava kehityskausi, se off-season, voi jäädä vähän puolitiehen. Juuri näin. Ja tähän syvälliseen ymmärrykseen ja niihin valmennustaitoihin keskitytään just siellä IFPV Nordic Academin Master Coach-koulutuksessa. Selvä juttu. Eli mitä tämä kaikki nyt sitten tarkoittaa sulle, joka kuuntelet tätä? Näyttää siltä, että palautumisjakso on paljon enemmän kuin ansaittu lepo. Aivan. Se on aktiivinen, strateginen vaihe. Se rakentaa pohjaa tuleville onnistumisille. Niinpä. Jätetäänkin sulle pieni pohdittava. Miten sä voisit omassa toiminnassa, tai jos valmennat, niin valmennuksessa muuttaa sitä suhtautumista tähän jaksoon? Voisiko sen nähdä niin kuin ei pelkkänä pakollisena pahana, vaan ihan mahdollisuutena? Mahdollisuutena rakentaa entistä vahvempi perusta tuleville tavoitteille. Niin siellä lavalla kuin elämässä muutenkin.