00:00:00
Tervetuloa mukaan jälleen syväluotaavaan keskusteluun. Tänään pureudutaan aika kiinnostavaan kysymykseen. Sellaiseen, joka varmasti mietityttää monia teistä personal trainereista ja fitnessvalmentajista. Eli Tekeekö se kova omakelpailumenestys automaattisesti valmentajasta niin kuin eliittitason osaajan? Tätä voisi kutsua vaikka kilpailija-valmentaja-paradoksiksi. Joo, tämä on tuttu juttu alalla. Käydään tätä läpi nyt hyödyntäen IFBB Nordic Academyn Master Coach koulutusohjelman materiaaleja. Ne avaa tätä dynamikkaa aika hyvin. Aivan. Eli mitä oikeasti vaaditaan, jotta valmentaja voi auttaa urheilijaa saavuttamaan sen potentiaalinsa ja nimenomaan turvallisesti? Ja kestävästi. Otetaan siitä selvää. Juuri näin. On aika yleistä olettaa, että se paras kilpailija on automaattisesti myös se paras valmentaja. Joo, niin siitä helposti ajattelisi. Mutta kuten nämä meidän käyttämät lähteet, nämä materiaalit osoittaa, niin huippuvalmennus vaatii todella paljon muutakin kuin sen henkilökohtaisen kokemuksen sieltä lavalta. Okei. Se vaatii syvällistä ymmärrystä fysiologiasta, ravitsemuksesta.
00:01:10
psykologiasta ja ennen kaikkea siitä itse valmentamisen taidosta. Se on oma taidolajinsa. Puretaanpa tätä vähän. Eli materiaalit korostaa, että vaikka se oma kokemus antaa tosi arvokasta tietoa, vaikka just siitä, miltä se dietti tai viimeistelyviikko tuntuu. Kyllä. Niin se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä kykyä soveltaa sitä tietoa toiseen yksilöön, jonka keho ja elämäntilanne voi olla ihan erilainen. Juuri näin. Ja tässä tullaan siihen, miksi pelkkä kilpailukokemus ei vaan riitä. Nämä IFPB Master Coach-ohjelman materiaalit painottaa kolmea ihan keskeistä osa-aluetta, jotka erottaa sen ammattivalmentajan. Okei, mitkä ne on? No ensinnäkin on se ammatillinen osaaminen, eli se mitä. Selvä. Tämä kattaa tietenkin sen syvällisen tiedon harjoittelusta, ravitsemuksesta, anatomiasta, fysiologiasta, siis kaiken sen tiedon, mitä tarvitaan tulosten aikaansaamiseksi. Se tieteellinen pohja. Joo, toi on se perusta, se substanssi. Mutta mikä sit erottaa sen hyvän siitä, no, todella erinomaisesta valmentajasta?
00:02:18
Eihän pelkkä tieto voi riittää. Ei riitäkään. Juuri siksi se toinen kriittinen alue on vuorovaikutustaidot. Eli se miten. Aa, okei. Miten asiat tehdään? Juuri niin. Miten sä kommunikoit sen urheilijankonsa tehokkaasti? Miten annat palautetta, joka oikeasti auttaa eteenpäin, eikä vaan, no, lannista tai me ohi? Tärkeitä juttuja. Joo. Materiaaleissa mainitaan esimerkiksi KP versus KR-palaute. Eli annatko palautetta siitä suorituksen prosessista? Vaikkapa, hei, hyvä tekniikka tuossa sarjassa, vai pelkästään siitä lopputuloksesta, sait kaikki toistot. Okei, tuo on hyvä pointti. Tai miten sä rakennat sen luottamuksellisen valmennussuhteen, siellä puhutaan 3 plus 1 CS-mallista, closeness, commitment, complementarity ja co-orientation. Ja sitten vielä se, miten johdat urheilijaa. Puhutaan transformaationaalisesta johtajuudesta. Eli kyky inspiroida ja motivoida, ei pelkästään käskeä. Täsnälleen. Se on tosi kriittistä urheilijan sitoutumisen ja kehityksen kannalta. Joo. Tämä kuulostaa jo paljon kokonaisvaltaisemmalta.
00:03:27
Ei pelkkää treeniohjelman antamista, vaan enemmän ihmisen kohtaamista ja johtamista. Entäs se kolmas osa-alue? Kolmas on sitten ne itsensä kehittämisen taidot, eli se miksi. Miksi? Mitä sillä tarkoitetaan? No, miksi sä teet tätä valmennustyötä? Huippuvalmentajuus vaatii jatkuvaa oppimista, oman valmennusfilosofian kirkastamista, eettisyyttä ja sellaista kokonaisvaltaista otetta. Eli nähdään se urheilija kokonaisena ihmisenä. Juuri niin. Kyse on siitä, että asetat sen urheilijan terveyden, hyvinvoinnin ja pitkän aikavälin kehityksen etusijalle. Ei vaan ne lyhyen tähtäimen kisatulokset. Ja tämä on varmaan erityisen tärkeää just fitness- ja kehonrakennusalalla. Todellakin. Siellä valmentajalla on niin kuin Valtava vastuu urheilijan terveydestä ja hyvinvoinnista. Ihan sieltä palautumisvaiheen hallinnasta ja kehonkuvan tukemisesta aina niihin eettisiin kysymyksiin asti. Niin, kuten vaikka se APED-aineisiin liittyvä valistus ja riskien tiedostaminen. Aivan. Puhutaan siis ulkonäköön ja suorituskykyyn vaikuttavista aineista. Niiden riskeistä on tärkeää puhua avoimesti ja rehellisesti.
00:04:35
Eli valmentajan rooli on vähän niin kuin sen urheilijan suorituskyvyn toimitusjohtaja. joka yhdistää sen tieteellisen tiedon ja johtamistaidot. Joo, toi on aika hyvä kiteytys. Juuri tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka integroi sen fyysisen harjoittelun, ravitsemuksen, psykologian ja emotionaalisen hyvinvoinnin. Se on se, mikä todella auttaa urheilijaa menestymään, sekä lavalla että elämässä muutenkin. Selvä juttu. Jos vedetään yhteen, se oma kilpailukokemus on kyllä arvokas. On, ehdottomasti. Mutta se on vain yksi osa sitä eliittivalmentajan palapeliä. Todellinen mestarivalmentaja yhdistää sen syvällisen substanssiosaamisen, mitä, tehokkaat vuorovaikutus- ja johtamistaidot, miten, sekä vahvan eettisen ja kehittymishaluisen perustan, miksi. Juuri näin. Ja nimenomaan näiden taitojen kehittämiseen. tähän kokonaisuuteen, se IFBB Nordic Academy Master Coach Program keskittyy. Okei. Se orjelma tarjoaa kokonaisvaltaisen viitekehyksen ja ne viimeisimmät tiedot urheilijan kokonaisvaltaiseen valmentamiseen, just siihen johtajuuteen ja kommunikaatioon. Kuulostaa hyvältä.
00:05:51
Joo, siinä opitaan, miten valmentaa sitä koko urheilijaa, miten integroidaan ne kaikki osa-alueet, jotta ne asiakkaat todella kukoistaa. Ja miten johdetaan kuin se mainitsemasi suorituskyvyn toimitusjohtaja. Eli käytännön taitoja johtamiseen ja palautteen antoon. Kyllä, transformaationaalista johtajuutta, eristynyttä kommunikaatiota, palautetiedettä. Kaikkea tätä. Ja koulutus on suunniteltu myös joustavaksi. Miten niin? No, kaikki ne live-viikonloput striimataan ja tallennetaan. Eli voit opiskella ihan missä vain ja palata niihin materiaaleihin milloin tahansa. Ei mene tärkeet opit ohi. Hyvä tietää. Milloin se seuraava olikaan? Seuraava koulutusohjelma alkaa marraskuussa 2025. Selvä. Kiitos tästä tiivistä, mutta kattavasta paketista. Kiitos itsellesi. Jätetäänpä sinut hyvä kuuntelija pohtimaan tätä, miten sinä tällä hetkellä tasapainotat sitä omaa mahdollista kilpailukokemustasi ja näiden laaja-alaisten valmennuksellisten taitojen jatkuvaa kehittämistä. Siinäpä pohdittavaa. Kiitos seurasta.